A legújabb ajánlás szerint legkésőbb betöltött 7 hónapos korig célszerű bevezetni a baba étrendjébe a glutént. A legideálisabb, ha mindez még anyatejes táplálással párosul. Ilyen termékek a búza, árpa, rozs, zab.
Íme pár egyszerű recept, amit Te is elkészíthetsz babádnak, a drága bolti kekszek helyett:
Almás babakeksz
Hozzávalók körülbelül 20 darabhoz:
- 25 dkg Natura süteménypor (teljes kiőrlésű búza-, árpa- és zabliszt, 3 százalék fűszervanília-őrleménnyel kiegészítve, de helyette használhatsz csak teljes kiőrlésű búzalisztet is)
- két közepes nagyságú alma
- két evőkanál étolaj
1. Hámozd meg az almát, távolítsd el a magházat, és reszeld egészen finom állagúra, esetleg aprítógépben is pépesítheted.
2. Keverd össze a lisztet, az almapépet és az étolajat, majd adj hozzá annyi vizet, hogy jól formázható masszát kapj.
3. Béleld ki a tepsit sütőpapírral.
4. Vizes kézzel formázz kicsi, babakézbe való lepénykéket a masszából, és helyezd egymás mellé a tepsibe.
5. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süsd körülbelül húsz percig.
Miért jó? Akkor adhatod a baba kezébe, ha már tud ülni az etetőszékben vagy az öledben, és ügyesen a szájába tudja venni, hogy szopogassa, majszolja. Állaga olyan, hogy nem töredezik, nem morzsolódik, csócsálás közben kellemesen masszírozza a baba fogzás miatt duzzadt ínyét. Nem tartalmaz adalékanyagot, cukrot, csak az alma édességét és a természetes vanília finom aromáját. Az evéssel épp csak ismerkedő, általában még fogatlan baba eleinte csak keveset tud megenni belőle, ezért nem fog egyszerre túl sok glutént fogyasztani. Azok a kisbabák is szeretik, akik a kanalazásért és a pépekért egyáltalán nem rajonganak. Egy-két hétig minőségromlás nélkül eláll. A kekszet banánnal is elkészítheted.
Babakeksz búzából
Hozzávalók:- 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csésze búzacsíra
- 2/3 csésze tej
- 4 kanál felolvasztott és kihűlt margarin
- 1/2 kiskanál vanília, nem feltétlenül szükséges
- 1 kanál barna cukor
Elkészítés:
Keverd össze a tejet, a margarint, a barna cukrot és a vaníliát. Add hozzá a búzacsírát és annyi lisztet, amennyi szükséges, hogy összeálljon a massza. Gyúrd körülbelül 10 percet, amíg simává válik.
Vágj belőle 1/5 cm nagyságú rudacskákat és tedd őket egy kikent tepsibe. Tedd az egészet a sütőbe, 175 fokra, 40 percig, amíg barna színük lesz és megkeményednek.
Babapiskóta
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 2 tojás sárgája
- 1/2 csomag szalalkáli
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- Tej, amennyit a nyújtható tésztához felvesz (tej helyett használhatunk vizet is)
Elkészítés:
A hozzávalókból gyúrható tésztát állítunk össze, vékonyra nyújtjuk (megkel kicsit) és pogácsaszaggatóval kerek formákat szaggatunk belőle. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 15-25 perc alatt aranysárgára sütjük.
Jó munkát, és jó étvágyat az elkészült remekművekhez!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése