regisztrálj, megéri!!!

2012. február 23., csütörtök

Tippek a glutén bevezetéséhez, avagy babakekszek házilag

A legújabb ajánlás szerint legkésőbb betöltött 7 hónapos korig célszerű bevezetni a baba étrendjébe a glutént. A legideálisabb, ha mindez még anyatejes táplálással párosul. Ilyen termékek a búza, árpa, rozs, zab.

Íme pár egyszerű recept, amit Te is elkészíthetsz babádnak, a drága bolti kekszek helyett:



Almás babakeksz


Hozzávalók körülbelül 20 darabhoz: 
  • 25 dkg Natura süteménypor (teljes kiőrlésű búza-, árpa- és zabliszt, 3 százalék fűszervanília-őrleménnyel kiegészítve, de helyette használhatsz csak teljes kiőrlésű búzalisztet is)
  • két közepes nagyságú alma
  • két evőkanál étolaj


1. Hámozd meg az almát, távolítsd el a magházat, és reszeld egészen finom állagúra, esetleg aprítógépben is pépesítheted. 
2. Keverd össze a lisztet, az almapépet és az étolajat, majd adj hozzá annyi vizet, hogy jól formázható masszát kapj. 
3. Béleld ki a tepsit sütőpapírral.
4. Vizes kézzel formázz kicsi, babakézbe való lepénykéket a masszából, és helyezd egymás mellé a tepsibe.
5. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süsd körülbelül húsz percig. 
Miért jó? Akkor adhatod a baba kezébe, ha már tud ülni az etetőszékben vagy az öledben, és ügyesen a szájába tudja venni, hogy szopogassa, majszolja. Állaga olyan, hogy nem töredezik, nem morzsolódik, csócsálás közben kellemesen masszírozza a baba fogzás miatt duzzadt ínyét. Nem tartalmaz adalékanyagot, cukrot, csak az alma édességét és a természetes vanília finom aromáját. Az evéssel épp csak ismerkedő, általában még fogatlan baba eleinte csak keveset tud megenni belőle, ezért nem fog egyszerre túl sok glutént fogyasztani. Azok a kisbabák is szeretik, akik a kanalazásért és a pépekért egyáltalán nem rajonganak. Egy-két hétig minőségromlás nélkül eláll. A kekszet banánnal is elkészítheted.

Babakeksz búzából

Hozzávalók:

  •  1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
  •  1 csésze búzacsíra
  •  2/3 csésze tej
  •  4 kanál felolvasztott és kihűlt margarin
  •  1/2 kiskanál vanília, nem feltétlenül szükséges
  •  1 kanál barna cukor

Elkészítés:
Keverd össze a tejet, a margarint, a barna cukrot és a vaníliát. Add hozzá a búzacsírát és annyi lisztet, amennyi szükséges, hogy összeálljon a massza. Gyúrd körülbelül 10 percet, amíg simává válik.
Vágj belőle 1/5 cm nagyságú rudacskákat és tedd őket egy kikent tepsibe. Tedd az egészet a sütőbe, 175 fokra, 40 percig, amíg barna színük lesz és megkeményednek.

Babapiskóta
Hozzávalók:
  • 1/2 kg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 1/2 csomag szalalkáli
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • Tej, amennyit a nyújtható tésztához felvesz (tej helyett használhatunk vizet is)

Elkészítés:
A hozzávalókból gyúrható tésztát állítunk össze, vékonyra nyújtjuk (megkel kicsit) és pogácsaszaggatóval kerek formákat szaggatunk belőle. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 15-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

Jó munkát, és jó étvágyat az elkészült remekművekhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése