regisztrálj, megéri!!!

2012. február 24., péntek

Muffinok...

Meggyes - mákos muffin


Hozzávalók: 10 dkg meggybefőtt, 15 dkg puha vaj, fél teáskanál vaníliaaroma, 2 tojás, 12 dkg liszt, 3 dkg darált mák, 1 teáskanál sütőpor, fél teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom, 4 evőkanál tej.
Fehércsoki mázhoz: 10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 2 evőkanál tejszín, 10 dkg porcukor.
Tetejére: lecsöpögtetett magozott meggybefőtt.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat. A masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, végül fellazítjuk egy kis tejjel. A masszába belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket, majd a formákba adagoljuk. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. A darabokra tört fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és tejszínnel, majd levesszük a gőzről, és hozzászórjuk a porcukrot. Addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik benne, aztán, ha már kihűlt, rákenjük a kész muffinokra.



Kétszínű muffin

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 1 csésze cukor, 5 tojás, 2 csésze liszt, 1 csipet só, 2 teáskanál vanília aroma, 1 csomag sütőpor, 1-2 evőkanál kakaó.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat habosra keverjük a cukorral, a vajjal és a vanília aromával. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A vajas masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérjehabot. A tésztát kettéválasztjuk, egyik felébe belekeverjük a kakaót. A formákba kanalazzuk a kétféle tésztát úgy, hogy a forma egyik részébe a kakaós, a másik részébe a sárga kerüljön. 15-20 perc alatt készre sütjük.


Gesztenyés muffin

Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg puha vaj, 2 evőkanál rum, 2 evőkanál baracklekvár, 5 dkg cukor, 3 tojás, 1 csipetnyi só, 5 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor.
Tetejére: tejszínhab, őrölt fahéj.

A muffinsütő mélyedéseibe muffinpapírt teszünk. A darabokra tört étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd amikor kihűlt robotgéppel összekeverjük a gesztenyemasszával, a puha vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral és a tojások sárgájával. A tojások fehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk, a lisztet pedig elvegyítjük a sütőporral. A tojásfehérjehabot hozzákeverjük a gesztenyés masszához (előbb egy kevés habbal fellazítjuk a masszát, majd óvatosan hozzáadjuk a többi habot is), majd belekeverjük a sütőporos lisztet és a muffinformákba adagoljuk. Előmelegített sütőben 175°C-n sütjük kb. 30 percig.
Tejszínhabbal és őrölt fahéjjal díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése