regisztrálj, megéri!!!

2012. február 29., szerda

Takarítsunk tudatosan...


A lakások környezettudatos takarítása nem fikció. Néhány olyan szempont kerül felsorolásra, amelyeket betartva megkönnyíthetjük otthonunk napi karbantartását, miközben védjük a környezetet is a káros vegyi anyagoktól, és a túlzott energiafogyasztástól.
A takarítást végezhetjük gépek segítségével vagy kézzel. Mindkét típus lehet mechanikus és vegyi jellegű, vagy a kettő kombinációja.
Napjainkban megfigyelhető, hogy egyre nagyobb teret hódít a vegyszeres és a vegyszeres gépi tisztítás. Ez a folyamat azzal magyarázható, hogy egyre jobban ellustulunk és jobb szeretjük a “piszkos” munkát a vegyszerekre és a gépekre hagyni. Ez oda vezet, hogy a kelleténél sokkal több villamos energiát és kemikáliát használunk.
Alapelvek:
A lakás tisztántartásának alapelve: a megelőzés jobb, mint a “gyógyítás”.
A tisztaság előfeltétele a rend. Kevesebb holmit könnyebb rendben tartani, Ne őrizgessünk felesleges kacatokat.
Családtagjainkat és barátainkat kérjük meg arra, hogy vegyék le cipőjüket, ha belépnek a lakásba. Kisgyermekeinkről már az előszobában vegyük le a játszóruhát. Ezzel elérhetjük, hogy a padló, a szőnyegek tovább maradnak tisztán.
Ha gyakrabban csinálunk “kis” takarítást, megelőzhetjük a drasztikus vegyszerek használatát.
Lakásod kialakításában legyen fontos szempont, hogy könnyen, környezetbarát módon lehessen tisztán tartani.
Kertes házban a kerti utak, járda, a kert kialakítása is nagyban befolyásolja, hogy mennyi koszt hordunk be magunkkal a lakásba. Az ügyesen kialakított növényzet jelentős mennyiségű port tud megkötni a ház körül. Fontos, hogy a bejáratnál megfelelő lábtörlőt, sárkaparót helyezzünk el.
Könnyen tisztán tarthatóak a természetes kőburkolatok, a hajópadló, parketta. A padlószőnyeg nem ajánlott, mivel nehezen tisztítható, megköti a port, jó búvóhelye a poratkáknak. A hagyományos szőnyegek könnyebben tisztán tarthatóak, részesítsük előnyben a természetes anyagúakat, elsősorban a gyapjút, mivel az nem köti meg a port, szemben a műszálas szőnyegekkel. Praktikusak a rongyszőnyegek, amelyek már nagyon esztétikus kivitelben kaphatók és gépben is moshatók. Célszerű a függönyöket és más lakástextíliákat is természetes anyagokból választani, ezek tovább megőrzik minőségüket és lassabban koszolódnak el.
A gépi tisztítás előnye, hogy vannak gépek, amelyek vegyszer nélkül, mechanikusan tisztítanak, pl. a forgókefés szőnyegtisztító vagy a forró gőzös tisztítás (gőzborotva), amely vegyszer nélkül oldja le a zsírt. Ide tartozik még a minden háztartásban megtalálható porszívó, vagy az egyre nagyobb tért hódító takarítógépek is.
Abban az esetben érdemes gépi tisztítást használnunk, ha ezzel vegyszert tudunk kiváltani. Bizonyos munkáknál, ahol elkerülhetetlen a vegyszerek alkalmazása, célszerűbb lehet gépekkel dolgozni, mivel így elkerülhetjük a vegyi anyagokkal való közvetlen érintkezést. Ilyen például a szőnyeg-, vagy kárpittisztítógép, amely kifújja a vegyszert, megköti a szennyeződést majd visszaszívja azt a berendezésbe. Nagyobb felületek takarításánál is létjogosult a gépek alkalmazása. Egy kis lakásban azonban géppel nehezebb hozzáférni a dolgokhoz.
A gépek ésszerű használata:
  • Csak akkor használjuk, amikor valóban szükséges.
  • Csak az előírt szereket használjuk hozzá és csak az előírt mennyiségben, mivel a takarítás hatékonysága nem javul, a berendezést vagy a tisztított felületet viszont károsíthatja.
  • Vásároljunk olyan porszívót ,amely textilporzsákkal is használható, ezt időnként ki kell mosni, viszont nem keletkezik hulladék, nem kell tartanunk a kiszakadástól.
A kézi tisztítás legnagyobb előnye, hogy mind a mai napig kézzel, illetve kézi eszközökkel lehet a legalaposabb és leghatékonyabb takarítást elvégezni. Mindemellett nem fogyaszt elektromos áramot és rendszerint kevesebb vegyszerre van szükség.
Jó tanácsok összefoglalása:
  • Alakítsuk könnyen tisztíthatóvá környezetünket, tartsunk rendet házunk táján.
  • Ne gyűjtsünk és ne tároljunk felesleges kacatokat.
  • Vezéreljen a “gyakrabban, kevesebbet” elv a takarításban.
  • Vegyszereket, gépeket csak akkor használjunk, amikor valóban szükséges.
  • Csak az előírt szereket használjuk és csak az előírt mennyiségben, mivel nagyobb mennyiségű vegyszer felhasználásával a takarítás hatékonysága nem javul, a tisztított felületet és a környezetet viszont károsíthatja.
  • A tisztítás hatékonysága növelhető áztatással. Áztatáshoz mosószódát használj!
  • Használjunk természetes szereket, textíliákat.
  • A tisztítószerek vegyszerek. Soha ne felejtsük ezeket gyermekek számára elérhető helyen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése