regisztrálj, megéri!!!

2012. február 22., szerda

Öko háztartás - a mosás


A fogyasztók többsége a takarítószereket a reklámok miatt veszi meg. És a reklámok költsége beépül a termék árába, amit persze a fogyasztó fizet. A rengeteg tisztítószer, amit otthon tartunk valójában fölöslegesek. Helyettesíthetünk pár nagyon egyszerű, költséghatékony, a természetre nem káros anyaggal, és nem kell tartanunk attól, hogy gyermekünk belélegzi, megfogja, esetleg lenyeli. Ilyenek a szódabikarbóna, ecet, citrom, melegvíz.
A tisztítószerek belekerülnek a lefolyókba, onnan a legközelebbi folyóba ürülnek. Magyarországon a települések egyénileg kezelik a szennyvizüket, ezért nem tudjuk megmondani, hogy összességében mennyi szennyvízzel mi történik. Azt tudjuk, hogy Budapest szennyvizének csak a felét tisztítják biológiai úton és még így is vannak olyan vegyületek, amiket nem tudnak kiszűrni belőlük pl.: a nonilfenolokat amik hormonként viselkednek.
Egy háztartás ellátásához szükséges szerek: gyógynövényes szappan, szódabikarbóna, környezetbarát mosogatószer, mosószóda, bórax, ecet, mosódió.
Ezek közül a szódabikarbóna és az ecet bármely boltban megtalálható. Az ecet kiváló vízkőoldó és fertőtlenítő hatású, e mellett a mosógépbe téve az öblítőt is helyettesítheti (ebben az estben csak 10%-ost használjunk, hogy az ecet szaga ne érződjön a ruhákon), és a mosógépet is megvédi a vízkő lerakódástól. Tegyünk pár csepp ecetet egy szivacsra és dörzsöljük át a csaptelepeket, a végeredmény: bármelyik drága vegyszeres csodaszert felülmúlja.
A szódabikarbonátot úgy használhatjuk, mint bármely súrolószert, tűzhelyre, fürdőszobába egyaránt. Az ott felejtett, odaégett fazekat megszórjuk és felengedjük egy kis vízzel, majd állni hagyjuk, később könnyedén kitakarítható. Szódabikarbónával tisztíthatjuk az eldugult lefolyót is. Szórjunk a lefolyóba pár evőkanálnyit, hagyjuk állni, majd forró vizet engedjünk rá.
Mosódió: Egy növény termésének a héja. Vászonzsákba kell berakni a mosógépbe és szappan szerű levet ereszt ki magából, pont ugyanarra képes, mint a szintetikus mosóporok.

A bórax (más néven nátrium-borát, nátrium-tetraborát, vagy E285) a bórsav nátriummal alkotott sója. Általában puha, színtelen kristályokból álló fehér por formájában fordul elő. Vízben jól oldódik. Felhasználási területe igen sokrétű. Alkalmazzák többek között tisztítószerként, zománcként, kozmetikumokban, valamint élelmiszerekben adalékanyagként. Súrolószerként használhatjuk a legdurvább részekre.
A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Áztatáshoz 15 liter vízhez körülbelül 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha a mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott adag akár egyötöde is elegendő. Nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz. Mosópor-felhasználásunk csökkentésével már sokat tehetünk környezetünk megóvásáért. Leégett edények áztatásához 5 liter forró vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Általános le- és felmosó szerhez egy liter forró vízbe három evőkanál mosószódát tegyünk. Ára megegyezik a szintetikus mosószerek árával.
Beszerzésükhöz nézz szét a ZöldABC oldalán.

(Későbbi cikkeimben majd részletesen írok a szerek további felhasználhatóságáról.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése